Beginnersclinic week 10

De week afgesloten met een duurloop, zonder rusten, van drie en een halve kilometer. Door tempoverschillen in een groep splitsen we soms in tempogroepjes en soms wordt gevraagd te lussen. Door te lussen blijft de groep bij elkaar en kan ieder zijn tempo lopen. We zijn daardoor beter in staat je te observeren en te corrigeren. Daarbij geeft het meer groepsgevoel en is het over het algemeen veiliger. Betekend wel dat de snelle lopers extra meters maken. Dit komt overeen met een wedstrijd waar snellere lopers om de andere lopers moeten sjalommen. Overigens gebruiken we bij MTK het woord lussen omdat we dat vriendelijker vinden klinken dan het bij andere verenigingen gangbare "vegen".

Na de 3,5 kilometer stond er nog een bonusonderdeel op het programma: het inschatten van de eigen snelheid. Ingredienten waren het Landszoompad, instructie om niet te snel te starten en je snelheid gelijk laten en aan het eind op dezelfde snelheid te lussen naar de laatste loper. Bedoeling is om te laten ervaren dat een overmoedige start je aan het eind opbreekt. Om het eerlijk te zeggen weten we heus wel dat vrijwel iedereen in deze valkuil trapt en dat er aan het einde weinig puf is om direct te gaan lussen. Start dan zodra je weer op adem bent en pas je startfilosofie de volgende keer aan.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de snellere lopers. Vandaar hier alle hulde voor de "achterlopers". Deze besloten (kan natuurlijk ook het dwingende karakter van de begeleiders zijn) om geen rust te nemen na de 3,5 kilometer en gewoon door te lopen. De medailles worden pas verdeeld bij de finish en deze "diesels" komen er ook. Als we de fabel van de slak en de haas mogen geloven is het nog maar de vraag wie als eerste finisht.

Ademhaling

Lever je een inspanning zoals hardlopen dan heb je behoefte aan meer zuurstof. Dit kan oplopen naar zo'n 20 maal meer dan in rust. Je ademhaling (teugen per minuut) gaat niet 20 keer sneller maar maximaal 4 a 5 keer. Je zal dus moeten zorgen dat er per teug meer zuurstof in je lichaam komt. Ook om deze reden is het goed om rechtop te lopen. Hierdoor is er meer ruimte voor je longen om zich te vullen dan dat je ineengedoeken loopt. Sommige lopers zijn geneigd snel te hijgen. Hijgen is een logisch gevolg van de inspanning maar veelal start men de loop al met een te hoge hartslag/ademhaling. Dit kan veel oorzaken hebben zoals stess overdag, haasten om op tijd bij de training te zijn, file rijden enz. En begin je al hoog dan is er weinig ruimte om te vergroten. Probeer eens je ademhaling naar beneden te krijgen door rustig te ademen en je uitademing wat langer te laten zijn dan je inademing. Adem pas weer in op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Je zal zien dat je ademhaling en ook je hartslag daar door snel daalt. Overigens veel mensen hebben 'standaard' al een te hoge hartslag/ademhaling. Probeer dit eens te tellen. Vijftien normale teugen zijn meer dan genoeg als je rustig zit.

Na de clinic

We zijn hard bezig met de voorbereidingen om jullie verder te trainen na de clinic. Graag willen we zicht hebben hoe groot de groep is die doorstroomt. Wil je daarom via deze link doorgeven of je van plan bent door te gaan of het na de clinic voor gezien houdt.

Tot dinsdag!

Rob, Marien, Willem, Erwin, Vincent, Jos, Irma en Ellen

Naslag:

Soms is het net even wat teveel informatie of wil je het gewoon nog eens rustig nalezen. Je kan dat doen door hieronder op een link te klikken.

Schema
Presentatie schoenen-kleding
Presentatie blessures
Natte schoenen
Calf raises
Warming up en cooling down
Houding
In geval van nood
Hakken-Billen
Skipping
Oefeningen knie
Zijn vrouwen blessuregevoeliger?
Lopen in de herfst.
Steken in zij
Onweer

 

 


Dmarathoners: Zondag 19 november geen route

Verwachting is dat de opkomst, o.a. door de 7H-loop, a.s. zondag heel laag zal zijn.  Daarom is besloten de geplande route naar een andere datum te verschuiven. 


Snertloop 7 januari

De eerste zondag van het nieuwe jaar. De goede voornemens zijn nog vers. Voor velen de start van de marathonvoorbereiding. Voor iedereen tijd om deel te nemen aan de av MTK Snertloop.

De Snertloop is ondertussen één van de Krimpense tradities. Begonnen als bescheiden loopje voor de leden van av MTK, nu uitgegroeid tot een wedstrijd met drie afstanden en voor iedereen toegankelijk.

Of je nu de 5 of 10 kilometer of de halve marathon loopt aan het eind wacht een heerlijke kom snert. Niet zo'n soepje uit blik maar als enige snertloop is er de echte verse erwtensoep van Slagerij Mourik van de Crimpenhof

Drankposten op 6, 12 en 17 kilometer.

Leefstijdslimiet

Er gelden leeftijdslimieten: De 5 kilometer is vanaf 12 jaar, de 10 km vanaf 16 jaar en de HM vanaf 18 jaar.

Programma

Sponsors

De loop wordt gesponsord door Slagerij Mourik op het Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel.

Inschrijven

Om vertragingen te voorkomen vragen we om zoveel mogelijk gebruik te maken van de voorinschrijving hierbij maken we gebruik van automatische incasso. Voorinschrijvers ontvangen de uitslag per email en worden in de uitslag per leeftijdscategorie meegenomen.

Klik hier voor het inschrijfformulier.    

Parcours

5 km

10 km

Halve marathon

Controle inschrijving

Klik hier als je je inschrijving wilt controleren.

Uitslagen

2015

2016

2017


Welkom

Ooit begonnen als een groepje ongebonden hardlopers die wel eens de marathon van Rotterdam wilden lopen, is MTK uitgegroeid tot een van de grotere sportverenigingen van Krimpen aan den IJssel. De laatste jaren heeft het ledental zich gestabiliseerd op zo'n 300 volwassen sporters. Elke week hebben zij de gelegenheid om onder deskundige begeleiding te trainen. Op dinsdag- en donderdagavond zijn er om 20.00 uur trainingen vanaf het complex van handbalvereniging De Treffers aan de Groenendaal 7. Daarnaast zijn er op maandagavond en zaterdagochtend leden die voor hun training vertrekken vanaf winkelcentrum De Brink.

MTK heeft geen atletiekaccommodatie en richt zich derhalve op de wegatletiek. Het is echter niet zo dat alle leden zich op een marathon voorbereiden. Jaarlijks mogen heel wat beginnende lopers als lid begroet worden en veel leden vinden een afstand van 10 km meer dan voldoende.

bostraining


Twitter